Progz - Ingyenesen letölthető remek programok

Szerző Téma: A Pirate Bay a látogatók számítógépével bányásztatott kriptovalutát  (Megtekintve 1264 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Progz

  • Adminisztrátor
  • Újonc
  • *****
  • Hozzászólások: 49
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
    • CikkPakk.hu
Mivel a Pirate Bay torrentoldal nem számolhat a hirdetők bevételeivel, ezért egy merőben szokatlan bevétel szerzési lehetőséghez folyamodott. A weboldalukat meglátogatók számítógépét használta fel egy digitális valuta, a Monero bányászására.

A Pirate Bay egy JavaScript kódot futtatott a látogató böngészőjében, mely a számítógép processzorát felhasználva végzett matematikai műveleteket. A bányászásnak nevezett folyamat során a bányászó számítógépek valójában a Monero kriptovalutával végzett tranzakciók ellenőrzését végezték a Pirate Bay nevében, s az ezért járó jutalmat természetesen a torrentoldal tulajdonosai kapták meg.

A Monero valuta 2014. áprilisában került forgalomba, s jelenleg kis híján 1,4 milliárd amerikai dollárnyi van belőle forgalomban. A vezető kriptopénzek idei szárnyalása ezt a valutát is magával rántotta, az év elején 1 Monero még csak 13-15 dollárt ért, míg a jelenlegi értéke 90 dollár körül mozog.

A Pirate Bay működtetői a TorrentFreak weboldalnak elmondták, hogy az új JavaScriptes bányászással új bevételi forrásokat tesztelnek, melyet még csak 24 órája teszteltek, mire a felhasználók észrevették. A weboldal ezzel próbálna bevételekhez jutni, majd hosszabb távon reklámmentessé válni.

A felhasználó számítógépének ilyenfajta, figyelmeztetés nélküli használata sokakban visszatetszést keltett. Azt csak a jövő fogja eldönteni, hogy más weboldalak is felhasználnak majd ilyen megoldásokat a bevételeik növelésére. Az sem világos, hogy vannak-e már weboldalak, melyek eddig is használtak ilyen módszereket, csak még nem derült ki.

Mindenesetre a böngésző biztonsági beállításainak módosításával blokkolhatók azon JavaScript megoldások, melyek a látogató számítógépét tudják felhasználni hasonló műveletekhez. Az adblockert használó felhasználók is biztonságban vannak, mivel a reklámblokkolók az ilyen típusú scriptek ellen is védenek.

Forrás: https://www.engadget.com/2017/09/16/pirate-bay-hijacks-cpus-for-digital-currency-mining/Progz - Ingyenesen letölthető remek programok

Reklám - tagoknak nincs: