Progz - Ingyenesen letölthető remek programok

Szerző Téma: Mobilalkalmazás a napfogyatkozáshoz vakok számára  (Megtekintve 616 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Progz

  • Adminisztrátor
  • Újonc
  • *****
  • Hozzászólások: 49
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
    • CikkPakk.hu
Mobilalkalmazás a napfogyatkozáshoz vakok számára
« Dátum: 2017. Augusztus 21. - 15:17:19 »
Augusztus 21-én teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető az USÁ-ban, mely most először a vakok számára is élvezhetővé válik egy alkalmazás segítségével. A fejlesztőnek, Henry Winternek egy vak barátja adta az ötletet, aki korábban megkérte, magyarázza el neki, milyen egy napfogyatkozás. Az Eclipse Soundscapes nevű alkalmazás elérhető iOS-re és Androidra is, s valós időben mondja majd el, mi történik a napfogyatkozás során a felhasználók aktuális helyzetének környékén. Így, ha nem is látják a csillagászati eseményt, hallani fogják az éppen zajló történéseket.

Az appban megtalálható egy válogatás a korábbi napfogyatkozások képeiből, melyet a vakok érintéssel ismerhetnek meg. Az alkalmazás hangokat ad ki, a képek sötét részei csendben maradnak, míg a napfényes részek érintésre hangot adnak ki. A hangokat rezgés is kíséri, a fekete foltok érintésekor gyengébb, a fényes részek érintésekor pedig erősebbek.

Az alkalmazás kifejlesztését a NASA támogatása is segítette, s a munka nem áll meg a későbbiekben sem. A fejlesztő terve szerint az app rögzíteni fogja majd a következő napfogyatkozások alatt az emberek és a vadvilág hangjait, melyeket később vissza lehet hallgatni. Ennek segítségével a vakok azt is hallhatják, hogy a napfogyatkozáskor például a nappali állatok pihenni térnek, míg az éjszakai vadak felélénkülnek.

Az Eclipse Soundscapes csapata a tervek szerint jelen lesz a 2019-es chilei és a 2014-es újabb amerikai napfogyatkozáson is, hogy elérhetővé tegyék ez élményeket a látássérültek számára.

Forrás: http://lifehacker.com/this-app-will-allow-blind-people-to-experience-the-ecli-1798138087Progz - Ingyenesen letölthető remek programok

Mobilalkalmazás a napfogyatkozáshoz vakok számára
« Dátum: 2017. Augusztus 21. - 15:17:19 »
Reklám - tagoknak nincs: