Progz - Ingyenesen letölthető remek programok

Szerző Téma: Számítógép építés kezdőknek és még nem igazán haladóknak!  (Megtekintve 793 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Mesant

  • Globális moderátor
  • Kölyök tag
  • *****
  • Hozzászólások: 94
  • Karma: +6/-0
    • Profil megtekintése
    • Windowsmix
Számítógép építés kezdőknek és még nem igazán haladóknak!
« Dátum: 2017. Augusztus 06. - 10:07:23 »
Egy számítógép építése (nem feltétlenül saját kézzel) a mai hardverek világában a gondos tervezéssel kezdődik.

 

Ezt úgy kell érteni, hogy a rendelkezésre álló anyagi eszközök függvényében el kell dönteni, mi használható a meglévő gépből, mire fejlesztünk, milyen célra akarjuk használni az új gépet, mit várunk el tőle, stb…

 

 

1, Első és legfontosabb az alaplap. Ha nem rendelkezünk elég anyagi forrással, akkor is tartsuk egyensúlyban az eszközök minőségét és teljesítményét. Válasszunk olyant alaplapot (Intel, vagy AMD platform) ami a józan és megfontolt igényünket kielégíti. A foglalatot illetően jelenleg az Intel a 1150, 1151, 1155, 1356, 1366, 2011 és a Socket G2 tokozású, az AMD az AM3, Socket F, FM1, FM2 tokozású alaplapokat gyártja.

A minőségi gyártók (ASUS, ASROCK, MSI, Gigabyte) honlapján az egyes alaplapokhoz a támogatott eszközökről is lényeges információkat lehet olvasni, pl. milyen memóriatípusokat támogat, milyen processzorokkal működik megfelelően (szoftverek, illesztőprogramok is rendelkezésre állnak).

Véletlenül se vásároljunk hozzá olyan processzort, vagy memóriát, amelyet az alaplap gyártója nem támogat!


Ha kiválasztottuk a nekünk megfelelő alaplapot, akkor jöhet a processzor kiválasztása.

 

 

2, Itt is érvényes a gondos válogatás, de mérlegelni kell, mert lehet hogy a kisebb teljesítményű processzorban nagyobb teljesítményű grafikus mag van, mint a másikban.

Ha nem vagy profi a gépösszerakásban, akkor vidd el szakemberhez inkább fizess neki 2-4000 Forintot, minthogy elvesszen a garanciád, mert elgörbítetted a procifoglalat lábait, vagy belegyömöszölted a procit és meghalt a deszka, meg a proci is, tehát dobhatod ki…

 

 

3, A memória ugyanolyan fontos tétel, mint az előzőek, Ki kell választani, olyat kell rendelni, vagy vásárolni a boltban, amit az alaplap gyártója támogat. Ez nagyon fontos, mert ha esetleg olyant veszel, ami nincs benne a támogatottak listájában, akkor az is lehet, hogy el sem indul. Olyan sebességű RAM-ot válassz, amit a gyártó ajánl, vagy megenged! Ha enged nagyobb sebességű memóriát használni, akkor vegyél olyat, mert később esetleg még jól jöhet az a kis plusz, de azt tudnod kell, hogy az alaplap/proci/memória egysége érdekében az alaplap visszafoghatja a memória sebességét, ezért nem kell hibáztatni senkit (sem magad, sem a boltost, sem a szerelőt).

 

 

4, A tápegység.

Mindenképpen jó minőségű tápot és elegendő teljesítményűt vegyél! Ma már olcsón kiváló tápokat lehet venni, én pl – egy szaklap hasábjain műszaki hulladéknak nevezett tápot – LC Power (német) tápot vettem, ami olcsó volt és nagyon csendes, semmi probléma nincs vele. Feltétlenül számold ki az összteljesítményt, proci+merevlemez+dvd író+vgakártya adatait összesítsd és még tegyél rá 10-20 %-ot! Nekem a számolásnál 350W jött ki, 420 W-ost vettem.

 

 

5, A számítógép-ház

Nem hinnétek, hogy a ház is bizony egy kényes kérdés!
Baromi szép házat veszel, kéken villog majd, meg illik a bútorhoz, a haver is megborul a szépségétől, CSAK nem lehet összedugni a ház csatlakozóit az alaplappal! És az már nagyobb baj, minthogy nem túl csicsás!

Mindenképpen tedd meg azt a boltban, hogy a kiválasztott főbb alkatrészek után, olyan házat kérj a cuccoknak, ami hiánytalanul együtt fog működni  az alaplappal. Ne te szereld össze! Mert ha egy csatit elnézel és máshová dugsz, az alaplap felveszi a második kozmikus sebességet és Önmaga kihívja a tűzoltókat!

 

6, Merevlemez, DVD-író, egyebek
H az alaplapod támogatja a SATA (I.-II.-III.) eszközöket, akkor ki tudod aknázni a lehetőségeit, vegyél SATA merevlemezt és DVD írót, mert egycsapásra megszabadulsz az IDE, ATA cuccoktól! SSD-t is vehetsz ( ha elég a suska) rendszernek, de tárolónak használj SATA Hard Disk-et.

Ne felejtsd el, hogy a SATA eszközök sebességét akkor tudod kihasználni, ha az UEFI/BIOS-ban a SATA Mode= AHCI (és nem IDE)!

Röviden ennyi, ha kérdésed van esetleg, akkor írd le hozzászólásban.

 

Jótanács! Inkább kétszer kérdezz, inkább kérdezd a boltban, vagy itt, minthogy kellő ismeret, tapasztalat és rutin hiányában olyat csinálj, aminek a következményeit nem ismered!

 

Összeszerelés

 

Ha gondosan kiválogattuk a beépíteni kívánt összetevőket, beszereztük azokat, és – nem minden kockázat nélkül – magunk akarjuk összerelni a gépet, akkor készítsünk mindent a kezünk ügyébe, de úgy, hogy a koncentrálás alatt nehogy leverjünk valamit az asztalról. Feltétlenül asztalon dolgozzunk!

Szükséges segédeszközök:
– erős mágnesű mágneses csavarhúzó
– csipesz – ami vészhelyzet esetén a csavarok kiszedésére szolgál
– erős fényű lámpa, vagy megvilágítás
– kábelkötöző, vagy “farkasfog”
– alaplap leírása.

Lássunk hozzá!

 

1. szedjük le a ház egyik, vagy mindkét oldalát, nézzük meg hogy az alaplap beszereléséhez szükséges távtartókat hová kell elhelyezni, majd a távtartókat kézzel könnyedén csavarozzuk be. Ha erőltetni kell az nem jó, mert akkor a kialakított furat menetét átvágjuk és ferdén fog állni a távtartó.

A távtartó arra szolgál, hogy a lemezhez tudjuk erősíteni az alaplapot, oly módon, hogy az alaplap közvetlenül ne érjen a ház lemezéhez. A műanyag távtartó praktikus, de könnyen deformálódhat.

 

2. Szereljük be a tápegységet. Ezt négy csavar rögzíti a házhoz. Itt érdemes megjegyezni, hogy a felső tápos megoldásnál ellenőrizzük, hogy a táp felerősítése után az alaplap rögzítőcsavarjainak betekeréséhez elegendő hely áll e rendelkezésre. Ha kevés a hely, akkor először mindenképpen az alaplapot kell beszerelni, majd óvatosan, biztos kézzel a tápot beszerelni, nehogy az alaplapot megüssük.

A tápegységgel való műveleteket úgy végezzük, hogy a tápegység ne legyen összekötve az elektromos hálózattal!

 

3. A felszerelt távtartókra illesszük rá az alaplapot és a peremes csavarokat érzéssel csavarjuk be, ne erőltessük, majd érzéssel húzzuk meg a csavarokat.

 

4. Tegyük a helyére a merevlemezt, DVD-írót és körültekintően rögzítsük őket.

 

5. A processzort és hűtőjét az alaplapi leírás alapján illesszük a helyükre. Nagyon kényes művelet, ha nincs benne rutinunk, akkor bízzuk hozzáértőre, vagy szakemberre! Ha hibázunk, a processzor és az alaplap is tönkremehet! A procihűtő (4-es kiosztású) tápkábelét toljuk a csatlakozójára.

 

6. A tápegység ATX (20+4, vagy 24-es kiosztású) csatlakozóját könnyedén de határozottan dugjuk az alaplapon a helyére, ellenőrizzük, hogy stabilan van e a helyén. szükség esetén igazítsuk meg. Majd az ATX tápkábelt (4-es kiosztású) dugjuk a csatlakozóhelyére, szintén ellenőrizzük

 

7. Vegyük elő az alaplap leírását és a rendszer panelt kábelezzük be. Nagyon kényes művelet, ha nincs benne rutinunk, akkor bízzuk hozzáértőre, vagy szakemberre! Ha itt tévedünk esetleg elrepülhet az alaplap. Nagyon sok PC-ház kábelkötege eltérő jelöléseket tartalmaz, ezért sok esetben szükséges a szakember segítsége.

 

8. A memóriamodulokat illesszük a helyükre (figyelembe véve a bevágást) úgy, hogy a sín két végén a műanyag lezárók legyenek kinyitva, majd egy könnyed, de határozott mozdulattal nyomjuk le a modult úgy, hogy a lezárók a helyükre kattanjanak, majd ellenőrizzük, hogy megfelelő e a rögzítés.

 

9. Kábelezzük be a meghajtókat (esetleg a beszerelt videókártyát) nyomjuk a helyükre SATA táp-, és adatkábeleket, a rendszerhűtő csatlakozóját (általában molex), majd ellenőrizzük mindent összedugtunk-e. A kábelkötözővel, vagy farkasfoggal rögzítsük a kábeleket, semmi se lógjon összevissza. A ház oldalát még ne csavarozzuk vissza!

 

10. Dugjuk be a hálózati tápkábelt a tápegységbe, monitorkábelt a csatlakozójába és indítsuk el a számítógépet! Ha működik minden hibátlanul, akkor kapcsoljuk ki, csavarozzuk össze a számítógép házat. Készen vagyunk.

 

A leírás Intel alapú cuccok összeszerelését írja le, de kevés eltéréssel érvényes az AMD alapú eszközökre is.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Augusztus 06. - 10:16:21 írta Mesant »Progz - Ingyenesen letölthető remek programok

Számítógép építés kezdőknek és még nem igazán haladóknak!
« Dátum: 2017. Augusztus 06. - 10:07:23 »
Reklám - tagoknak nincs: